Pereiti prie turinio

Apaštalas Pilypas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Apaštalo Pilypo kančios

Apaštalas Pilypas (gr. Απόστολος Φίλιππος, lot. Philippus, sir. ܦܝܠܝܦܘܣ) – vienas iš 12 Jėzaus Kristaus apaštalų.

Minimas apaštalų sąrašuose Evangelijoje pagal Matą (Mt 10,3),[1] Evangelijoje pagal Morkų (Mk 3,18),[2] Evangelijoje pagal Luką (Lk 6,14),[3] taip pat Apaštalų darbuose (Apd 1,13).[4]

Evangelijoje pagal Joną nurodoma, kad jis gimė Betsaidoje, tame pačiame mieste kaip ir Apaštalas Andriejus ir Apaštalas Petras[5] ir pašauktas su jais trečiu. Apaštalas Pilypas Jėzui Kristui atvedė Apaštalą Baltramiejų (Jn 1, 43-46).[6] Evangelijoje pagal Joną Pilypas pasirodo dar tris kartus: jis kalbasi su Jėzumi apie duoną daugybei žmonių (Jn 6, 5-7);[7] atveda Jėzui graikus (Jn 12, 20-22);[8] per Paskutinę vakarienę prašo Jėzaus parodyti Tėvą (Jn 14, 8-9).[9]

Pasak legendos, Apaštalas Pilypas buvo vedęs ir turėjo dukterų. Jis skelbė tikėjimą Skitijoje ir Frygijoje. 87 m. valdant Romos imperatoriui Domicianui už tikėjimo skelbimą buvo nukryžiuotas žemyn galva Hirapoliso mieste, Mažojoje Azijoje.

Apaštalo Pilypo paminėjimo diena gegužės 3 d.[10]

Stačiatikių cerkvėje Apaštalo Pilypo paminėjimo diena lapkričio 27 d.[10] Šią dieną prasideda stačiatikių Kalėdų pasnikas, todėl jis dar vadinamas Pilypo pasniku.[11]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Pilypas ir Baltramiejus; Tomas ir muitininkas Matas; Alfiejaus sūnus Jokūbas ir Tadas“ (Mt 10,3)
  2. „Andriejų, Pilypą, Baltramiejų, Matą, Tomą, Alfiejaus sūnų Jokūbą, Tadą, Simoną Kananietį“ (Mk 3,18)
  3. „Simoną, kurį praminė Petru, jo brolį Andriejų, Jokūbą ir Joną, Pilypą ir Baltramiejų,“ (Lk 6,14)
  4. „Parėję jie susirinko aukštutiniame kambaryje, kur buvo apsistoję. Ten buvo Petras ir Jonas, Jokūbas ir Andriejus, Pilypas ir Tomas, Baltramiejus ir Matas, Alfiejaus sūnus Jokūbas, Simonas Uolusis ir Judas, Jokūbo brolis.“ (Apd 1,13)
  5. „Pilypas buvo kilęs iš Betsaidos – Andriejaus ir Petro gimtojo miesto.“ (Jn 1,44)
  6. „Dar kitą dieną, išvykdamas į Galilėją, Jėzus sutiko Pilypą ir jam tarė: „Sek paskui mane!“ Pilypas buvo kilęs iš Betsaidos – Andriejaus ir Petro gimtojo miesto. Pilypas sutiko Natanaelį ir sako jam: „Radome tą, apie kurį rašė Mozė Įstatyme ir pranašai. Tai Jėzus iš Nazareto, Juozapo sūnus“. Natanaelis atšovė: „Ar iš Nazareto gali būti kas gero?!“ Pilypas atsakė: „Eik ir pasižiūrėk!““ (Jn 1, 43-46)
  7. „Pakėlęs akis ir pamatęs, kokia daugybė pas jį atėjusi, Jėzus paklausė Pilypą: „Kur pirksime duonos jiems pavalgydinti?“ 6 Jis klausė mėgindamas jį, nes pats žinojo, ką darysiąs. 7 Pilypas jam atsakė: „Už du šimtus denarų duonos neužteks, kad kiekvienas gautų bent po gabalėlį“.“ (Jn 6, 5-7)
  8. „Tarp atėjusių per šventes Dievo pagarbinti buvo ir graikų. 21 Jie kreipėsi į Pilypą, kilusį iš Galilėjos miesto Betsaidos, prašydami: „Gerbiamasis, mes norėtume pamatyti Jėzų!“ 22 Pilypas nuėjo ir pasakė Andriejui, paskui jie abu – Andriejus ir Pilypas – atėję pranešė Jėzui.“ (Jn 12, 20-22)
  9. „Pilypas jam sako: „Viešpatie, parodyk Tėvą, ir bus mums gana“. Jėzus taria: „Jau tiek laiko esu su jumis, ir tu, Pilypai, vis dar manęs nepažįsti! Kas yra matęs mane, yra matęs Tėvą! Tad kaip tu gali sakyti: 'Parodyk mums Tėvą'?“ (Jn 14, 8-9)
  10. 10,0 10,1 „Pilypas“. www.vle.lt. Nuoroda tikrinta 2024-07-03.
  11. „Рождественский пост: что нужно знать - Православный журнал «Фома»“ (rusų). 2023-11-28. Nuoroda tikrinta 2024-07-03.